De Koronios

Wil je een mooie terracotta pot met een mediterrane uitstraling en meteen een herkenbaar stukje Griekenland in je huis?

De Koronios

De Koronios

 

De Koronios is één van de meest herkenbare potten uit Griekenland, overal kom je deze potten met zijn vele sierringen/ ribbels tegen.

Deze pot heeft geen bijzondere functie zoals sommige andere modellen het is een sierpot waarin bloemen of olijfboompjes geplaatst worden maar ook zonder bloemen of planten erin is het een mooie decoratie met mediterrane uitstraling voor in je tuin of huis.

Bestel hier de Koronios! 

 

Afmetingen in cm (H x B) en prijzen:
– 35 x 35 (€ 40,00)
– 50 x 40 (€ 75,00)
– 60 x 55 (€ 125,00)
– 70 x 60 (€ 185,00)
– 100 x 70 (€ 295,00)

Ambachtelijk gemaakt op Kreta
De terracotta potten worden in Griekenland nog ambachtelijk gemaakt. De terracotta potten koopt eigenaresse Laila in op Kreta in het alom bekende pottenbakkersdorp Thrapsano. Pottenbakker Manolis heeft het vak geleerd van zijn vader en opa; het familiebedrijf bestaat al 150 jaar.

Pottenbakker

Pottenbakker Manolis aan het werk

 

Een pot van één meter hoog wordt opgebouwd uit vijf verschillende lagen. Er wordt begonnen met de voet van de pot. Als deze na een dag droog is, komt een volgende laag klei erop. Dit gaat door totdat de pot de gewenste hoogte heeft bereikt. De potten worden gedroogd in de zon waarna ze – met 400 potten tegelijk- de oven in gaan.

Klant: Deze Koronios hebben ze bij het appartement waar we elk jaar komen, ook staan. Nu staat deze bij mij in de tuin. Geweldig om dagelijks herinnerd te worden aan een plekje waar we zoveel dierbare herinneringen aan hebben.

De oven voor de terracotta potten

De oven wordt wel 1100 graden Celcius heet

Klant in Noorwegen:  Ongelooflijk! De potten hebben de winter met temperaturen van -30 graden Celcius gewoon doorstaan. De Noren zijn gek op dit soort potten…

Winterharde potten
De terracotta potten gaan 24 uur de oven in, zodat we winterhard worden. De oven wordt zo’n 1100 graden Celcius heet en wordt nog gestookt op olijvenschillen. Om te voorkomen dat ze open barsten, worden de potten eerst nog beregend. Als ze weer droog zijn, worden ze gereed gemaakt voor verzending.

Beregenen van de terracotta potten

Beregenen van de terracotta potten

Laila: De Koronios is voor mij de reden geweest om met Ellas Import te beginnen! Tijdens onze vakantie op Mykonos, Paros en Naxos zag ik deze pot overal. Eenmaal thuis wilde ik er een gaan kopen, maar hij bleek nergens te koop in Nederland. Toen dacht ik: dan ga ik de terracottapotten zelf inkopen in Griekenland en zo is het avontuur begonnen.

De Koronios potten staan klaar voor verzending

De Koronios potten staan klaar voor verzending

 

Bestel hier de Koronios! 
Ellas-import-logo midkol

Lees hier het Griekenlandverhaal van Ellas Import

Meer informatie? info@griekenlandmarkt.nl