De wijnen van Meneer Jan (Kir Yianni).

Door: Frederiek Lommen

Afgelopen weekend organiseerde ik een bescheiden wijnproeverij in eigen huis. Ik had een paar vrienden uitgenodigd om aan mijn grote houten eettafel aan te schuiven voor een klein Grieks feestje. Op tafel stonden een aantal flessen Griekse wijn; deze keer stuk voor stuk van wijnhuis Kir Yianni.

Eléni Vitáli zong ons vanuit de geluidsinstallatie vol melancholie toe en voor de gelegenheid stonden er kalamata-olijven, stokbrood, zelfgemaakte dolmades, kolokythokeftedes (courgette-balletjes) en keftedes (gehaktballetjes in tomatensaus) op tafel. Spuugbakjes zoals bij officiële proeverijen waren er niet. Tijdens dit soort wijnproeverijen mag de wijn ook gewoon worden gedronken.

Kir_yianni_logo_square_enWijnhuis Kir Yianni ligt in het gehucht Yianakochóri, in de buurt van de stad Náousa in de regio Macedonië. Daar, in de glooiende, beboste heuvels aan de voet van het Vérmio-gebergte, runt Yiannis Boutáris samen met zijn zonen Michalis en Stélios het wijngoed Kir Yianni. Een naam die al iets verraadt over de eigenzinnigheid van de eigenaar, het betekent namelijk ‘Meneer Jan’.

Náousa is een van de meeste bekende wijnstreken van Griekenland, vooral bekend om zijn rode wijnen van de druif ‘Zure Zwarte’: Xynómavro. Dat is een druif met een roodzwarte schil die wijnen voortbrengt die ook wel worden vergeleken met Bordeaux-wijnen.

Náousa is ook de thuishaven van het Boutáris-imperium, een van de grote wijnhuizen van het land. Deze familie is er grotendeels verantwoordelijk voor dat dit gebied in de loop van de twintigste eeuw een befaamde wijnregio werd.

Yiannis Boutáris is een van de nazaten van deze grote Boutáris. De eigenzinnige Yiannis heeft zich echter halverwege de jaren ’90 van het familiebedrijf losgemaakt en is toen voor zichzelf begonnen. Hij wilde zich richten op de kleinschalige productie van wijnen van bijzondere inheemse druivenrassen. Ook was hij destijds een van de eersten die internationale rassen mengde met Griekse druiven. Behalve dat dergelijke blends volgens Yiannis interessant waren om te maken en te drinken, zat er ook nog een marketing-aspect aan deze keuze. Zijn idee: niet-Grieken zullen niet zo snel geneigd zijn een wijn met de onbekende en onuitspreekbare naam Xynómavro te kopen. Maar als je er een blend van maakt met Merlot, trek je de internationale consument misschien wel over de streep.

Een paar van de wijnen die op die avond werden gedronken, waren typische Náousa-wijnen, voor 100% samengesteld uit Xynómavro-druiven. Het ging om de Ramnista en de Kali Riza. Ook dronken we een prachtige donkergekleurde rosé, de Akakies, die ook volledig van deze druif is gemaakt.

Kir-Yianni-DiaporosMaar op tafel deze avond ook een paar van de blends. De Dyo Elies die we proefden, is samengesteld uit 60% Syrah, 30% Merlot en 10% Xynómavro en heeft gedurende 16 maanden in eiken vaten gerijpt. De Kir Yianni bevat 40% Xynómavro-druiven en voor het overige Merlot. En dan is er de iets lichtere Paranga, bestaande uit 50% Merlot, 25% Syrah en 25% Xynómavro.

KIR - Dyo EliesDe wijnen waren stuk voor stuk fantastisch, krachtige volle wijnen met een lange afdronk. Eén gast vond de Akakies de beste rosé sinds tijden gedronken, een andere gast was stomverbaasd dat Griekse wijnen geheel niet onderdoen voor Franse kwaliteitswijnen, een derde wilde de volgende keer ook graag alle witte wijnen van Kir Yianni proberen. Mijn eigen voorkeur ging uit naar de Dyo Elies, niet voor niets ‘het meesterwerk van Stelios’ genoemd en helaas ook de duurste van deze serie.

Kir Yianni met zijn zonen Michalis en Stelios

Kir Yianni met zijn zonen Michalis en Stelios

‘Meneer Jan’ is sinds het succes van zijn wijnhuis niet stil blijven zitten. Hij runde ook al een opvangcentrum voor bruine beren in de bergen van Macedonië en sinds november 2010 heeft de carriere van deze wijnproducent een volstrekt nieuwe wending gekregen. Hij is gekozen tot burgemeester van de stad Thessaloníki, een functie die hij tot op heden met veel passie vervult. Ook in dat werk doet Yiannis het allemaal net even iets anders dan anderen. Zo probeert hij het clientelisme uit te roeien, maakt hij zich sterk voor de Joodse en Ottomaanse geschiedenis van de stad, probeert hij ondanks de economische crisis grote verbeteringen door te voeren, en bracht hij het begrotingstekort van de stad terug.

Zonen Michalis en Stelios hebben nu het roer overgenomen in Yianakochóri en ook zij zitten vol nieuwe ideeën. Het allerlaatste nieuws is dat er afgelopen najaar een Kir Yianni-wijnbar is geopend op het moderne vliegveld van Athene.

Tot slot: als je deze wijnen ook wil proberen, hoef je niet naar het Noorden van Griekenland af te reizen. Ze zijn erg in trek bij de betere Griekse restaurants in Nederland zoals Irodion in Capelle a/d IJssel, Odyssey in Geldermalsen en Dimitra in Woerden. Ook staan ze op de kaart bij niet-Griekse restaurants als Karakter in Rotterdam, Avant Garde in Eindhoven en La Provence in Zaltbommel.

De wijnen zijn daarnaast, ook voor particulieren, te bestellen via www.grieksewijnen.com

Over Frederiek Lommen

Frederiek is freelance journalist, blogger en schrijver van het boek ‘Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden’ (2011). In 2015 verschijnt haar nieuwe boek: een journalistieke beschouwing over de politieke, economische en maatschappelijke situatie in hedendaags Griekenland. Daarnaast werkt ze als Hoofd Communicatie & Marketing bij de Universiteit Leiden- Campus Den Haag. 

Voor Griekenlandmarkt.nl schrijft zij over Griekse wijnen en andere dranken en ook over haar favoriete accommodaties in het land dat haar – per toeval of weloverwogen? – sinds 1987 fascineert, ontroert en af en toe kwaad maakt. 

Website Frederiek Lommen

Frederiek Lommen

Frederiek Lommen

 

Tags: , , , , , , , ,