Frederiek Lommen

Frederiek Lommen

Wil je meer weten over Griekenland? Met haar artikelen, verhalen en boeken geeft journalist en schrijver Frederiek Lommen je een zo volledig mogelijk en waarheidsgetrouw beeld zodat je Griekenland echt leert kennen.

Frederiek: Griekenland is zoveel meer dan de toeristische trekpleisters als mooie stranden, de blauwe zee en de prachtige marmeren tempels en andere archeologische restanten. En Griekenland is ook zoveel meer dan crisis, rellen en armoede. Al dat andere wil ik ook graag belichten. 

Vanwaar die belangstelling voor Griekenland?
Lang geleden, in een ver verleden, werd Frederiek verliefd op een Griekse man. Ze leerde het land daardoor heel snel kennen, niet als toerist, maar als lid van de familie. De bezoeken aan de familie gaf meteen inzicht in het echte Griekenland; niet het Griekenland van een week zon, zee en strand, en alleen maar leuke dingen doen. En er kwam een einde aan de liefde, maar niet aan de liefde voor Griekenland.

Inmiddels reist Frederiek al bijna 30 jaar naar Griekenland en kent en begrijpt ze het land en de taal. Ze voelt zich thuis in dit land dat haar – per toeval of weloverwogen?- sinds 1987 fascineert, ontroert en af en toe kwaad maakt.

Een liefde voor schrijven
Frederiek wilde altijd al schrijven. Door haar drukke leven en het maken van andere keuzes kwam het er echter steeds niet van. Na een heftig verkeersongeluk in 2003 besloot ze haar hart te volgen en datgene te doen wat ze zo graag wilde: schrijven.

Athene

Athene

Frederiek Lommen: Journalist, schrijver, reiziger en Griekenland-kenner
Schrijven, reizen en lezen. Dat zijn haar favoriete bezigheden. Bergwandelen, klimmen, wijn drinken en goed eten horen daar eigenlijk ook bij.

Frederiek: Zonnige landen genieten mijn voorkeur boven kou en sneeuw. En ik zit liever op een hoge berg dan op een wit strand. Als ik niet zulke verstandige mensen om me heen had, zou ik een kat, een hond, een paard en een ezel hebben. Of meerdere. En een Bed & Breakfast in een Mediterraan land.

De onderwerpen waarover Frederiek schrijft zijn uiteenlopend. Binnen het brede thema Griekenland schrijft ze over wijn, politiek, bergwandelen, milieu, ouzo, immigratie, geschiedenis, reisliteratuur en zoveel mogelijk andere Griekse zaken.

Verhalen van Frederiek vind je in diverse tijdschriftartikelen, op haar website/blogs, via Twitter en op haar Facebook-pagina. Haar foto’s zijn ook te vinden op haar blogs, op Instagram en Pinterest.

Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden.Druiven en Droesem
Eind 2011 verscheen het bijna 400 pagina dikke Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden. Dit eerste boek van Frederiek Lommen gaat over haar zoektocht naar de wijnen van Griekenland. Een tocht waarbij ze van het uiterste noorden bij de grens van Turkije en Bulgarije naar het diepe zuiden reist.

Bestel dit boek op bol.com

Tijdens die reis komt ze vanzelfsprekend ook in aanraking met andere aspecten van Griekenland. In het boek tref je daarom ook verhalen aan over baklava, bosbranden, bergklimmen en brandbommen.

Frederiek: Dit boek gaat ook over politiek, geschiedenis, economie en cultuur. Om die reden is ‘Druiven en Droesem‘ zeker ook lezenswaardig voor lezers die niet van wijn houden.

Tweede boek over Griekenland
In 2016 verschijnt haar tweede boek. Het wordt een journalistieke beschouwing van het huidige Griekenland. Al bijna 30 jaar volgt Frederiek Griekenland en is ze getuige van de worstelingen. Verschillende politieke en culturele aspecten van de hedendaagse Griekse samenleving passeren de revue: de economische crisis, de rol van de kerk, de macht van de politieke clans, de immigrantenproblematiek, het groeiend rechtsextremisme, de positie van Griekenland binnen Europa, de afvalproblematiek en het Grieks terrorisme. De schrijfster analyseert de volksziel van de Grieken en gaat op zoek naar de oorzaken én kansen van de huidige crisis.

Net als bij ‘Druiven en Droesem’ heeft Frederiek ook voor dit boek boeken en kranten doorgespit en tijdens haar rondreizen in Griekenland veel verschillende mensen gesproken en geïnterviewd.

Ga naar de website van Frederiek Lommen Volg Frederiek op Facebook

Frederiek is een van de bloggers van Griekenland Markt. Voor Griekenlandmarkt.nl schrijft ze over Griekse wijnen en andere dranken en ook over haar favoriete accommodaties.

Blog 9 februari 2015 ‘De wijnen van meneer Jan (Kir Yianni)’

Contact

flommen@xs4all.nl

Frederiek op LinkedIn Frederiek Lommen op FacebookFrederiek Lommen op Twitter

Producten

Druiven en Droesem. Een reis langs Griekse wijngaarden.

Ga naar bol.com en bestel! 

Haar tweede boek over Griekenland verschijnt in 2016.