Rakimino

Rakimino

Kreta kent een enorme diversiteit wat betreft kruiden en specerijen. Waarlijk een paradijs voor wie van koken en eten houdt. Jaren geleden ontdekte ik een voor mij nieuw specerij. Mijn vriend Michailis nodigde mij uit om samen zijn Bekri meze te maken. Een dronkenmanshapje.

Kímino_504Hij bakte stukjes schouderkarbonade bruin in olie. Vervolgens bluste hij het af met water. Nadat het water verdampt was ging er zout, paprikapoeder en ‘kimino’ bij. De kimino rook heerlijk. Een geel/bruinachtig specerij.  Ik kon het niet goed thuisbrengen; Google bracht uitkomst. Kimino kennen wij als gemalen komijn.

In Nederland kom ik het nooit tegen in gerechten.  De Kretenzer kok gebruikt het vaak en veel, met name in vleesgerechten. In mijn keuken is het nu niet meer weg te denken.  En ook de leerlingen op school moeten er regelmatig aan geloven. Samen met de specerijen voegde Michailis ui en paprika ringen toe en bluste deze af met witte wijn. We moesten weer wachten… tot de wijn was verdampt.

Wachten betekent voor een Kretenzer man al gauw tijd voor Rakí, een zelfgestookt brouwsel dat de 1e keer niet heel lekker smaakt. Hier in Sissi drinken ze niet anders. Overal zie je bijpassende karafjes met borrelglaasjes.

Rakí_504

Laatst waren we in een taverne en aan de tafel naast ons zat een Griekse familie te eten, de eigenaar van de taverne zat er ook bij. Na wat heen en weer geklets kwamen er al snel 2 glaasjes onze kant op. Yamas!!!! “Van mij en mijn neef”, zei de Griekse man. “Kalá?” Het smaakte inderdaad prima, kalá.  Tegen de tijd dat we weg wilden gaan had hij al meerdere keren bijgeschonken.  Het klopt wel wat hier op Kreta  wel eens te lezen staat op een t shirt : “Raki, connecting people.”

Overigens smaakte de Bekri meze heerlijk en maak ik hem inmiddels net zo lekker als Michailis. Kalí órexie!

Over Jaap van Houten

Jaap van Houten is docent consumptieve techniek aan het Kalsbeek College te Woerden. Zijn vrouw Angelica en hij organiseren met enige regelmaat Griekse avonden in hun huiskamerrestaurant en ze verhuren hun vakantiehuis op Kreta.

Deze zomer schrijft Jaap een aantal columns voor Griekenland Markt vanuit Sissi, Kreta. Met passie voor mooie gerechten en Griekenland deelt hij zijn culinaire belevenissen met ons.

 Website Kretahuisje

Jaap van Houten

Jaap van Houten