Zomercolumn: BBQ

Laatst verliet ik restaurant Remezzo met mijn Dakosverhaal onder mijn arm. Chef Danil sprak me aan. Niet om af te rekenen,  want Frappé -métrio, no Milk-   en neró zijn altijd gratis. Nee, hij vroeg naar wat ik geschreven had. “ah…Dakos. Polí kalá”. In het westen van Kreta noemen de Grieken het volgens hem ‘Koukouvágia ‘. Het zou lijken op het oog van de uil. Voor de zekerheid werd broer Kostas erbij gehaald.  “Nè nè Koukouvágia “. Zo duurde het weggaan tien minuten langer en op die manier vliegen de dagen voorbij.

BBQ met föhn

Vorige week waren we uitgenodigd voor een bbq bij Nikki en Michailis thuis. Ze runnen een authentiek Grieks restaurant iets buiten het centrum van Sissi. Michailis kookt alles vers en Nikki ‘s gastvrijheid is fenomenaal. Dinsdags zijn ze gesloten. “Time for a nice bbq at our place”. Nou, het was meer dan nice. Ongelofelijk. Onze kinderen Iris en Hugo speelden al snel met hun kids Irini en Georgia en wij kletsten buiten onder de veranda onder het genot van water, Mythos en wijn. Michailis stak de bbq aan met behulp van de föhn.  De grilplaat ernaast moest ook aan, want er was nogal wat vlees… lambchops,  porksouvlaki, porkfilet, sausages en kippendijen.

Heerlijk samen eten onder de veranda

Heerlijk samen eten onder de veranda

Eten staat in Griekenland altijd in het teken van samenzijn met familie en vrienden. Inmiddels waren Nikki’s zus , haar man Stavros en zoon Yannis ook aangeschoven. Zij brachten voor de zekerheid ook eten mee. Hugo was aan het voetballen met Yannis en ze leerden elkaar tellen in hun eigen taal.

In de salade van zus troffen we cherrytomaatjes aan, zo dachten we… “Ochi ochi,  velanídi!!” Sorry? Signómi? “Velanídi!” Het bleken ovale kleine tomaatjes te zijn die ze opensnijden en dan 2 à 3 dagen in de zon leggen.  Soort van gedroogde tomaatjes maar dan zonder oven. Toegegeven, ze smaakten geweldig.  Uiteraard uit eigen tuin, net als de sla, courgette,  mint, salie en meloen. Tot slot kregen we nog een ‘klein’ dessert: chocoladetaart en apple pie van zus. We mochten niet gelijk beginnen, er werd eerst nog ijs bijgehaald… pff …

Michailis

Een Griekse en een Nederlandse kok, Michailis en Jaap

Michailis en ik sloten de avond af met Raki, waarna Nikki ons om 00.30 thuis bracht. Meer dan voldaan zochten we een kwartiertje later onze bedden op. Wat een geweldige mensen wonen hier toch. Efgaristó polí!

Over Jaap van Houten

Jaap van Houten is docent consumptieve techniek aan het Kalsbeek College te Woerden. Zijn vrouw Angelica en hij organiseren met enige regelmaat Griekse avonden in hun huiskamerrestaurant en ze verhuren hun vakantiehuis op Kreta.

Deze zomer schrijft Jaap een aantal columns voor Griekenland Markt vanuit Sissi, Kreta. Met passie voor mooie gerechten en Griekenland deelt hij zijn culinaire belevenissen met ons.

 Website Kretahuisje

Jaap van Houten

Jaap van Houten

 

Tags: , , , , , , , , , ,