Zomercolumn: Dakos

Door: Jaap van Houten

We mogen weer. ‘s Avonds laat rijden we met onze vriend en taxichauffeur Yannis van Heraklion naar ons prachtige huisje in de haven van ons geliefde Sissi. De lampjes van de taverna’s branden. Verder is het donker. We verheugen ons reeds op het uitzicht de volgende morgen. De kinderen gaan slapen. Wij drinken op ons terras nog een wijntje en een Mythos. “Kalinichta”

De volgende morgen is alles als vanouds. De vlaggen wapperen in de wind, de schilderachtige bootjes liggen in de haven en de zee is prachtig blauw met hier en daar een witte kraag. Soms is geluk inderdaad heel gewoon!

De kinderen kopen vers brood bij de bakker om de hoek en daarna is het tijd voor een rondje door het dorp. We merken al heel snel dat de Kretenzer gastvrijheid ver verheven is boven welke economische crisis dan ook. Gelukkig is niet alles in geld uit te drukken.

Foto: www.cooperativasitia.gr

Dakos | foto: www.cooperativasitia.gr

Zo ook niet de liefde voor lekker eten. Zoals een Griekse kok eens zei: “Eten moet eenvoudig,  kleurrijk,  gezond en gevarieerd zijn.” Geen ingewikkelde bereidingstechnieken en culinaire hoogstandjes.  Puur natuur. Mooi samen komend in mijn favoriet Grieks hapje “Dakos“. “Paxamadia”, harde beschuit van Kreta,  belegd met kleingesneden tomaat, extra vierge olijfolie, peper, zout en ‘rigani’ (oregano) en knoflook. Bestrooid met feta.

Met tomaat bedoel ik dan niet die we in Nederland hebben uiteraard. De olie liefst van eigen boom en de feta bij voorkeur van schapen en geitenmelk van familie in de bergen. Dit eenvoudige hapje staat wat mij betreft symbool voor Kreta. Zo eerlijk, zo puur en bovenal zo lekker.

Als kookdocent leer ik mijn leerlingen allerlei bereidingstechnieken en moet het bord een schilderij zijn. Maar eigenlijk…

Over Jaap van Houten

Jaap van Houten is docent consumptieve techniek aan het Kalsbeek College te Woerden. Zijn vrouw Angelica en hij organiseren met enige regelmaat Griekse avonden in hun huiskamerrestaurant en ze verhuren hun vakantiehuis op Kreta.

Deze zomer schrijft Jaap een aantal columns voor Griekenland Markt vanuit Sissi, Kreta. Met passie voor mooie gerechten en Griekenland deelt hij zijn culinaire belevenissen met ons.

 Website Kretahuisje

Jaap van Houten

Jaap van Houten

 

Tags: , , , , , , , , ,